Tulum history and beach

tulum-beach-mexico

Polazeći prema Cancunu, dolazimo do mjesta Tulum, kakvih stotinjak kilometara južnije….kakav je to spoj plaža i drevnih ostataka, drevnih Maya…nedavno je proglašen za najbolje malo mjesto u Meksiku gdje se isplati preseliti i pokrenuti posao ili samo preseliti i uživati na nevjerojatnim plažama….jednostavno, Karibsko more daje daje tu tirkiznu boju, čistoću i mir,  s kojima se teško mogu mjeriti i najbolje plaže na planeti…zalasci sunca su nevjerojatni i nailazim na ljude i kroz razgovor otkrivam da su došli zbog pijeska i mora ali ponajprije zbog zalaska sunca i osjećaja kada pratiš taj događaj uz večeru i uz svijeće…zaista nešto posebno.

3341326201_9573d5232f_b-670x0

Tulum je izgrađen oko 1200. godine u vrijeme kada je civilizacija Maya počela lagano propadati, stoga mu nedostaje nešto elegancije koju toliko vežemo uz  mayanske gradove . Jedan je od zadnjih gradova kojeg su Maye izgradile i u kojem su živjele. Grad je svoj vrhunac doživio između 13. i 15. stoljeća, kada je bio dio važnog trgovačkog puta. Nastanjivalo ga je do 1.600 stanovnika.

Jedan od najpoznatijih mayanskih obalnih gradova smjestio se na istočnoj obali poluotoka Yucatan na 12 metara visokoj litici. Gleda na istok i na veličanstvene izlaske sunca i prvi je mayanski grad kojeg je sunce svakog dana obasjavalo. Stoga ga nazivaju i grad svitanja. Još malo povijesti…Grad Tulum je u vrijeme Maya bio veliki utvrđeni grad i luka. S jedne su ga strane štitile litice, a s druge do 5 metara visok i čak 8 metara širok zid. Tulum na mayanskom znači zid što pokazuje koliko je obrana od neprijatelja bila bitna u svijetu Maya. Zahvaljujući izrazito lijepoj tropskoj plaži koja mu pruža čarobnu pozadinu, ovo je mjesto jedno od poznatijih turističkih atrakcija u Meksiku. Na ovoj su plaži u prošlosti Maye ostavljale svoje trgovačke brodove.

Zanimljivost je ta da bi tj da će ubudućnosti i to skoroj u nacionalnom parku naplaćivati selfije oko 2,5 dolara, jer je nekoliko turista palo sa zidina namještajući se za pozu….

diving-the-cenote-caverns-and-caves-in-mexico

Tulum definitivno treba posjetiti kad ste na proputovanju od Playe prema Cancunu, i pomogućnosti ostati barem 3 dana, da bi se u miru moglo pogledati sve što mjesto nudi prije nego postane prenatrpano….stojeći u plićaku, nogama zakopanih gležnjeva i gledajući u prozirno plavo more ispijajući Coronu definitivno shvaćam da je plaža apslolutno  mjesto preispitivanja smisla života i da ono ne treba nikakvo objašnjenje niti potvrdu…..jer život je TULUM!!

tulum-18

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *